Főegyházmegyei Hittanos találkozó Veszprémben

A találkozó egyik különleges mozzanata volt, amikor a közel 800 hittanos gyermek együtt vonult végig a Magyar Honvédség Veszprém Légierő Zenekarral a Davidikum Római Katolikus Középiskolai Kollégiumból a Szentháromság térre, ahol a Dr. Udvardy György érsek által bemutatott ünnepi szentmisén vettek részt.

A gyermekeket a szentmisét és az ebédet követően egész napos program keretében kreatív és játékos foglalkozások, interaktív kincskeresés, sportversenyek, várták több helyszínen. A veszprémi vár, a Padányi Katolikus Iskola, a Szilágyi Katolikus Iskola, valamint a Davidikum Római Katolikus Középiskolai Kollégium adott helyszínt a népes tömegnek.

Dr. Udvardy György érsek úr 2024. március 3-án, Mindszenty 80 évet hirdetett – emlékezve Mindszenty József veszprémi püspöki kinevezésének évfordulójára, így ebben az évben kiemelt figyelem irányul a néhai főpásztor és a boldoggá avatás előtt álló Bódi Mária Magdolna személyére. A hittanos találkozó programjainak és kreatív foglalkozásainak nagy része a két személy köré szerveződött.

Az egyik legnépszerűbb program az interaktív kincskeresés volt a várban, de a „Leleményes dobozok” felfedezése is sok érdekességet és titkot tartogatott Mindszenty atyával és Bódi Mária Magdolnával kapcsolatban a gyerekek számára.

Korabeli feljegyzésekből ismeretes, hogy Magdolna a világi apostoli munkájában a bicikli nagy szerepet töltött be. Lakhelye és a templom, munkája valamint világi apostolkodási helyszínei közti távolságot, a kor közlekedési viszonyai miatt gyalogszerrel vagy biciklivel tette meg. Innen jött az ötlet, hogy a programok közt szerepet kapjon a Gold-Sprint kerékpáros verseny, ahol a gyermekek az idővel és egymással versenyezhettek. A görgőre rögzített kerékpárokat a gyermekek és a felnőttek egyaránt kipróbálhatták miközben a kerékpárok a távolságot, a sebességet és az időt is mérték.  Az érdeklődő fiatalok egymás után pattantak nyeregbe és teljesítették – ki mennyit gondol – közösen a két település közötti távot.

A rendezvény egyik legkedveltebb programja a trükkös bringák voltak: a kézzel-lábbal működtetett „nem hétköznapi” biciklik, melyek közül a résztvevők gurulhattak egy, két vagy három keréken, egyedül vagy társsal, óriás vagy mini bringán.

Szintén sokan vettek részt a túravezetésen, melynek keretében igazi időutazáson vehettek részt a hittanosok és megismerkedhettek a veszprémi vár titkaival.

A Biró-Giczey Ház udvarán Titkok a pajzson elnevezésű élményközpontú kreatív foglalkozás a heraldika tudományába vezette be a gyerkőcöket.

A Foton udvarban a „Posztulátor titkai” elnevezésű programon Kovács Gergely okleveles posztulátornak, a Magyar Mindszenty Alapítvány képviselőjének tehették fel a kérdéseiket kicsik és nagyok.

A programkavalkád között szerepelt még néptánc- és népzenetanítás, origami-készítés, elsősegélynyújtás aktívan, sportversenyek: futball-mérkőzés, műfüves pályacsata, ügyességi vetélkedő, örömfoci, rekeszmászás.

A Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány jóvoltából a gyermekek terápiás kutyás bemutatót tekinthettek meg.

A hittanos találkozó kiemelt eseménye volt a Minden örömöm Benned van! interaktív dicsőítés, melyet a résztvevők a Szentháromság téren hallgathattak meg, és aktívan be is kapcsolódtak a színpadon táncolva.

A záróesemény a Veszprémi Főegyházmegye által meghirdetett országos internetes hittanverseny díjátadó ünnepsége volt. A díjazottak személyesen Dr. Udvardy György érsek atyától vehették át oklevelüket és az ajándékcsomagjaikat. Szívből gratulálunk a versenyeredményekhez!

Az országos hittanos találkozón több mint 800 gyermek vett részt. A szervezők igyekeztek olyan élményekkel, programokkal gazdagítani őket, amely valódi élményt, kikapcsolódást jelentett számukra. A sok-sok vidám pillanatot, csillogó szempárt, hangos kacajt látva és hallva a szervezők is meggyőzödtek arról, hogy a munka minden egyes befektetett perce hatványozottan megtérült.

 

Galéria

További hírek

2024.05.27.

A Szentlélek templomai vagyunk

Dr. Udvardy György veszprémi érsek május 26-án, Szentháromság vasárnapján 12 fiatalnak szolgáltatta ki a bérmálás szentségét a zalabéri Szentháromság-templomban.

Megszakítás